Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

 Μήπως σας παιδεύουν τα Ελληνικά; Μήπως υπάρχουν στιγμές που δεν είστε σίγουροι για το αν αυτό που θέλετε να γράψετε - ή να πείτε - είναι όντως το σωστό; Μήπως υπάρχουν στιγμές που δεν είστε σίγουροι για την σημασία μιας λέξης; Μήπως υπάρχουν στιγμές που δεν είστε σίγουροι για το ποιος είναι ο τύπος ενός ρήματος στον Αόριστο; Μήπως υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείτε να ανακαλύψετε από πού προέρχεται μια λέξη; Μήπως μετεωρείστε μεταξύ του “αδιάκριτα” και του “αδιακρίτως” ή μεταξύ του “αιτίου” και της “αιτίας”;   Μήπως θλίβεστε που το υπουργείο α-παιδείας της Ελλάδος ανακοινώνει όλα αυτά τα “έκτακτα” αλλά “εκτάκτως” αντιληφθήκατε ότι οι δάσκαλοι εκτός από τεμπέληδες είναι και αστοιχείωτοι; Μήπως πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους… πώς στο διάολο πρέπει να λέγεται το ρημάδι το υπουργείο στο οποίο πηγαινοέρχονται οι βόμβες σαν τις καραμέλες; “Δημοσίας Τάξεως”, “Δημόσιας Τάξης”, “Δημόσιας Τάξεως” ή “Δημοσίας Τάξης”; (Το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ το αφήνουμε στους δύστυχους βάρβαρους)

Μήπως πρέπει να εξηγήσετε σε κάποιους γιατί δεν πρέπει να μιλάνε για “δυσμενείς συνέπειες”;   Μήπως πρέπει να πάρετε με τις πέτρες κάποιους που μιλάνε για τα “κόστη”, κάποιους που “διαρρέουν τις πληροφορίες”, κάποιους που δεν “επιδέχονται βελτίωσης”, κάποιους που καθημερινά “εισαγάγουν” ένα σωρό ασυναρτησίες στην προφορική και γραπτή επικοινωνία μας; Μήπως κάποιοι στη Βουλή  - “από ανέκαθεν” καθάρματα - δεν αντιλαμβάνονται ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε έναν σωρό με τις σορούς τους και να τις φουντάρουμε στον Καιάδα;

Μήπως υπάρχουν στιγμές που σας εξοργίζει η αμάθεια των – κατά τα άλλα φιλότιμων – Ελλήνων bloggers; Μήπως υπάρχουν στιγμές που θέλετε να ακονίσετε το μαυλό σας αλλά βαρεθήκατε τα σταυρόλεξα; Μήπως ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε με την ευγενέστερη πνευματική άσκηση – την ετυμολογία των λέξεων της Ελληνικής Γλώσσας; Μήπως αυτό πρέπει να γίνει “άμεσα”  αλλά επιπλέον πρέπει να γίνει και “αμέσως”; Μήπως ήρθε ο καιρός να στείλετε στο διάολο όλους τους μαλάκες;

μαλακίζομαι=εκθηλύνομαι, γίνομαι μαλθακός, αδυνατίζω. - ΠΡΤ εμαλακιζόμην, μεσ. ΑΟΡ εμαλακισάμην, παθ ΑΟΡ εμαλακίσθην.
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ: το ρήμα σχηματίζεται από το μαλακός (+εκείνος που μαλάσσεται, μαλθακός, νωθρός), εξ ου και μαλακία (=μαλθακότης, νωθρότης). Το αυτό θέμα εις το μαλ-θ-ακός και μ(α)λάκ-ς=μλαξ=βλαξ (βλ. ρήμα βλακεύω). Από το μαλακ-ός τα ρήματα μαλακ-ίζω (μτγν.) και μαλακίζομαι, μαλακύνω.

Το να μιλάς και να γράφεις σωστά την Ελληνική Γλώσσα δεν είναι προνόμιο, δεν είναι πολυτέλεια και αγαθό μίας πνευματικής ελίτ όπως εσφαλμένα το αντιλαμβάνονται κάποιοι - ενώ κάποιοι άλλοι το επιδιώκουν. Είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να μορφώσει σε εκείνο τον βαθμό τους πολίτες της, ώστε να κατανοούν σε όλη της την έκταση την Γλώσσα μας, να μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά αυτό το αξεπέραστο εργαλείο, όχι μόνο για λόγους καλαισθησίας, αλλά γιατί η Ελληνική Γλώσσα πραγματικά οξύνει και παιδεύει τον ανθρώπινο νου. Τον οξύνει, εφόσον τον αναγκάζει να πειθαρχήσει σε κανόνες δόμησης όπου η κάθε λέξη συνδέεται με την άλλη, και όλες μαζί συνθέτουν έναν εκπληκτικό καμβά και μια πανέμορφη αλυσίδα που πλαταίνει και λαμπρύνει το μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου.

Καλά είναι τα πανεπιστήμια, καλές είναι οι σχολές, καλοί είναι οι δάσκαλοι - αν και τα τελευταία χρόνια όλοι αυτοί μας διαψεύδουν καθημερινά - αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ευκαιρία να σπουδάσουν και να διδαχθούν. Τι έχουμε να αντιτάξουμε εμείς; Την προσωπική μελέτη και την περισσή αγάπη για την γλώσσα μας. Μπορούμε να μορφωθούμε και μόνοι μας. Μπορούμε και μόνοι μας να μελετήσουμε. Ας σκύψουμε πάνω από την Γλώσσα μας που έρχεται κατευθείαν από τον Όμηρο. Ας αγαπήσουμε αυτό το κομμάτι του εαυτού μας, ας κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την Ελληνική Γλώσσα και δεν θα βγούμε χαμένοι. Ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας. Ως ελάχιστη συνδρομή σε αυτό που σας προτείνουμε, παραθέτουμε 3 βιβλία τα οποία είναι διαθέσιμα σε μορφή pdf, αρκεί να κάνετε κλικ στην αντίστοιχη εικόνα. Αν σας αρέσουν, σας προτείνουμε να τα αγοράσετε (τα 2 πρώτα βιβλία είναι δύσκολο πλέον να βρεθούν) ώστε να τα έχετε διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για μια ξεκούραστη και αποδοτική μελέτη.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ - J.B. Hofmann

Ετυμολογικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής - J.B. Hofmann

 

Λεξικό ρημάτων Αρχαίας Ελληνικής - Παπαβρανούσης-Σφυρόερας

Λεξικό ρημάτων Αρχαίας Ελληνικής - Παπαβρανούσης-Σφυρόερας

 

Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;

Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;

 

Κλείνοντας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε και μια παλιότερη ανάρτησή μας με τίτλο: Τα πακέτα της Ελληνικής Γλώσσας. Αξίζει τον κόπο να δείτε ποιοι είναι αυτοί που μιλούν Ελληνικά χωρίς να το γνωρίζουν…

About Kommatoskylo

Being anti-social in a world full of conformists, is a trait of intelligence... Nikola Tesla
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

24 σχόλια:

  1. Εύγε Κομματόσκυλε!
    Μετά τον ακατονόμαστο ήταν το καλύτερο άρθρο που μπορούσες να παρουσιάσεις.

    Ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν νοιάζονται πραγματικά για την μόρφωσή μας (αλλά για άλλα), τουλάχιστον εσύ το απέδειξες.
    Σε συγχαίρω πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φίλε μου!

    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να σας σας φανούν χρήσιμα αυτά τα βιβλία. Σίγουρα πάντως, είναι απολαυστικό να τα διαβάζεις. Όσο για τον ακατανόμαστο... αυτός μαλακίζεται ακατάπαυστα και αδιαλείπτως... (τον παραπέμπω στην ετυμολογία του ρήματος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑΧΑΧΑ!
    Να είσαι καλά φίλε μου.
    Πάλι μου ΄φτιαξες το κέφι και θα έχω φαίνεται καλή βδομάδα.
    Να είσαι πολύ καλά!
    ΥΓ. Και να ΄ταν ο μοναδικός που μαλακίζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας vripol!

    Να είστε πάντα καλά και σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου για την αναδημοσίευση εκ μέρους σας, της ανάρτησής μας σχετικά με το Μακεδονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν έρχεσαι αγαλλιάζει η ψυχή μας.
    Πιστεύω να πέρασες καλά το Σαββατοκύριακο για να μας εμψυχώνεις ΠΑΝΤΑ.
    ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας!

    Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Ανταποδίδω με ειλικρίνεια γιατί πραγματικά μάς χρειάζεται η δύναμη αυτές τις ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τότε εύχομαι διπλά: ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΗ!

    ΥΓ. Καληνύχτα και καλή ξεκούραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι απλά ...."η Ελληνική Γλώσσα πραγματικά οξύνει και παιδεύει τον ανθρώπινο νου...",αλλά ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και διευρύνει δυνατότητες απόκτησης όποιας γνώσης. Αλλάζει τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων και του κόσμου γενικά. Αλλάζει τη δομή της σκέψης. Από προσωπική εμπειρία μιλάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κομματοσκυλάρα ζωγράφισες με αυτό το post!!!

    ότι άλλο έχεις από Ελληνική γλώσσα "postare averta".
    Είδες πως την κατέχω Ελληνική???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λαμπρά! (ή μήπως λαμπρώς;). Προτείνω συνεργασία!
    Είχα γράψει σχετικό κείμενο, το οποίο ουδέποτε δημοσίευσα, από φόβο μην θεωρηθώ "ώνιον" (ήταν ολίγον επιθετικό και ούτε κι εγώ αποφεύγω τα λάθη) ή προσβληθεί κανένας φίλος ιστολόγος ή σχολιαστής. Για τον ίδιο λόγο δεν διορθώνω ποτέ κανέναν. Για παράδειγμα, ο φίλος Ανώνυμος των 9:24 μ.μ μπαίνει με την καλή του την καρδιά και δίνει ευχές. Αν του 'λεγα να ευχηθεί ΠΟΛΛΗ δύναμη δεν θα του κακοφαινόταν; Ο μακαρίτης ο πατέρας μου ήταν κάθετος: πρώτα μετράει η ουσία των λεγομένων-γραφομένων και μετά η ορθογραφία-γραμματική-συντακτικό κτλ
    Και αφού τον μελέτησα, ο πατέρας μου ήταν σε επίπεδο εγκυκλοπαίδειας Δρανδάκη και λεξικού Πρωΐας. Τα έχω φυλάξει και τα συμβουλεύομαι.
    Στη διάθεση οποιουδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αριστείδη (Δίκαιε)!
    Ειναι καλό να διορθώνουμε τα λάθη των γύρω μας αρκεί να το κάνουμε με καλή πρόθεση.
    Χωρίς να τον προσβάλλουμε.
    Και ακόμη καλύτερο, να δίνουμε ευχές αρκεί να τις νιώθουμε και να βγαίνουν μέσα από την ψυχή μας.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύγε φίλτατε...... Σε ευχαριστώ για όσα γράφεις. Τα Ελληνικά είναι η ασφαλής οδός για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε κάποτε... Ας μάθουμε επι τέλους.... Βέβαια μια ελάχιστη επισήμανση: το Λεξικό του Ηofmann είναι μεν ένα άξιο λεξικό, έχει όμως και τα ψεγάδια του. Μου ετυμολογεί το λέων απο το εβραϊκό lajis ,ξένη λέξις, ίσως σημιτική. Ενώ προέρχεται απο το λάω, λεύσσω = ατενίζω, θωρώ. Γιατί οξυδερκέστατον γαρ το θηρίον. Εtymologicon Magnum.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Δίδασκε καὶ μάνθανε τὸ ἄμεινον» (Θαλῆς ὁ Μιλήσιος)
    Συγχαρητήρια Κομματόσκυλε.
    Διαμορφώνεις κοινωνική σκέψη επιστρατεύοντας το μεγαλύτερο ίσως πολιτιστικό μας κεφάλαιο: τη γλώσσα. Τη μόνη γλώσσα όπου το «σημαῖνον δηλοῖ τὸ σημαινόμενον».
    Συνέχισε έτσι, έχουμε ανάγκη από πνευματικό αποκούμπι, από πολιτισμικό προσανατολισμό τις άδειες αυτές μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έξοχο! Ευχαριστούμε για βιβλία.
    Τις προάλλες σκεφτόμουν ποιους δασκάλους/καθηγητές μου μπορώ να θυμάμαι ως άξιους. Βρήκα μόνο μία: τη δασκάλα μου από την πρώτη ως την τρίτη δημοτικού, ανύπαντρη, μεγάλη σε ηλικία, θεούσα, αλλά όλα αυτά με την καλή έννοια, πραγματικά ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Λυπήθηκα που μετά από αυτή κανένας δεν άξιζε να τον θυμάμαι. Και λυπήθηκα ακόμα περισσότερο όταν σκέφτηκα ότι εγώ ήμουν τυχερή, γιατί άλλα παιδιά δεν έχουν να θυμούνται ούτε έναν δάσκαλο!
    Και απ’ ό,τι φαίνεται, τα χειρότερα έρχονται: τι να περιμένει κανείς όταν η ίδια η υπουργός “Παιδείας/English as first language” τσαμπουνάει συνέχεια «το διακύβευμα της παιδείας στη σύγχρονη εποχή» εννοώντας «το στοίχημα», «η πρόκληση» (;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ᾿Απλῶς συγχαρητήρια γιά τήν προσφορά σου.
    Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καί προτείνω να πᾶτε στό Keyman-Greek γιά πλῆρες πολυτονικό πληκτρολόγιο.
    Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια και χαρά σε όλους σας!

    N.Dj, αφού μιλάς από προσωπική εμπειρία, σημαίνει ότι τα Ελληνικά έκαναν μια χαρά την δουλειά τους. Σου εύχομαι να μεταλαμπαδεύσεις την φλόγα και την θέλησή σου για μάθηση και στους γύρω σου.

    Ανώνυμε (28 Ιουνίου 2010 3:31 μ.μ.)
    χεχε... έχω και άλλα φίλε μου. Θα προσπαθήσω να τα "ανεβάσω" και αυτά.

    Φίλε Αριστείδη
    Ασφαλώς και μετράει η ουσία των λόγων. Όμως... το μεγαλείο των Ελληνικών συνίσταται - μεταξύ άλλων - και στο γεγονός ότι κάθε λέξη κρύβει νοήμα μέσα της, άρα είναι αναπόφευκτο να μην εκφέρεις ποτέ αυτό ακριβώς που σκέφτεσαι, αν δεν γνωρίζεις επακριβώς το φορτίο που κουβαλάει κάθε λέξη...

    Ανώνυμε (28 Ιουνίου 2010 10:15 μ.μ.)
    Συμφωνούμε ασφαλώς! Δεν προσβάλλουμε ποτέ κανέναν γιατί δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε. Λατρεύω όμως να προσβάλλω βάναυσα τους μεγαλόσχημους καθηγητές πανεπιστημίων που - αν και καταφανώς αστοιχείωτοι - εν τούτοις δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να εισπράττουν τον μεγάλο μισθό τους.

    Γεια σου και πάλι Καλλίμαχε!
    Εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την επισήμανσή σου! Ασφαλώς και υπάρχουν άρτια έργα που καταπιάνονται με την Ελληνική, απλώς δεν είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. Όταν μπορέσω να βρω αυτά που θέλω, θα σας ενημερώσω εκ νέου. Να είσαι πάντα καλά!

    Ανώνυμε (29 Ιουνίου 2010 1:24 π.μ.)
    Το «σημαίνον δηλοί το σημαινόμενον». Ακριβώς αυτό. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Σε ευχαριστώ.

    Ανώνυμε (29 Ιουνίου 2010 1:56 μ.μ.) & Ανώνυμε (29 Ιουνίου 2010 8:18 μ.μ.)
    Εγώ σας ευχαριστώ. Αν δεν έίχα την υποψία - που από καιρό έχει γίνει βεβαιότητα - ότι τελικά είμαστε πολλοί, δεν θα έγραφα κάτι. Να είστε καλά.

    Ανώνυμε (29 Ιουνίου 2010 8:22 μ.μ.)
    Ευχαριστώ. Δεν το γνώριζα. Η πλήρης διεύθυνση είναι: http://www.keymangreek.gr/main.php?option=home

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε
    καλά κάνεις και προσβάλλεις αστοιχείωτους καθηγητές.
    Τους αξίζει γιατί αυτοί είναι που μας προσβάλλουν με τη συμπεριφορά τους πολλές φορές χωρίς λόγο και μας εκμεταλλεύονται όποτε το θέλουν.
    Καλή ξεκούραση και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σημείον του ειδότος το δύνασθαι διδάσκειν.Τουτο το υπέροχο του Αριστοτέλη μου το χάρισε η Κόριννα απ΄το Ολυμπία και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.Ποση μετάφραση - νεοελληνική απόδοση απαιτείται για να γίνει κατανοητό.Αυτή τη γλώσσα θέλουν να μας την πούν νεκρή.Πως γίνεται να ανασαίνει να αναπαράγάγει να πληθαίνει να χαλαρώνει να ξυπνάει να δανείζει να χαρίζει και ταυτόχρονα να είναι νεκρή;Άχ καλές μου κυράτσες νεκρώθηκαν τα πάντα μέσα σας αλλά εμείς και κομματόσκυλα διαθέτουμε (νάσαι καλά λεβεντιά)και κανονικούς φίλους και φιληνάδες (που την χαρίζουν την γνώση δεν την εμπορεύονται ούτε την δηλώνουν με ψευτικα χαρτάκια)οπότε να το αφήνατε μήπως το σπόρ;Και να μην το αφήσετε σκασίλα μας έχουμε γίνει τόσοι που χάθηκε ο λογαριασμός.
    astillais

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κουράστηκες από τα συγχαρητήρια Κομματόσκυλο; Αν όχι, πάρε και χιλιάδες από μένα.
    Συνέχισε, σε χρειάζεται η Ελλάδα μας. Περισσότερο τώρα που οι ακατονόμαστοι την πούλησαν οριστικά.
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ένα μεγάλο μπράβο κι από ’μένα, φίλε μου Κομματόσκυλο, και άλλο ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ για όλα όσα μας προσφέρεις. Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εάν οι Θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων.
    Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τα άστρα.
    Έλληνες να είμαστε περήφανοι που μιλούμε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών.
    Είναι η τελειότερη γλώσσα γιατί εκφράζει τις σκέψεις τελεοτέρων ανθρώπων.

    ΥΓ. Αγαπητέ φίλε, διψούμε για μάθηση.
    Δώσε μας τα φώτα σου να ξεδιψάσουμε.
    Μόρφωσέ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Top